Saturday, April 30, 2016

Mexico'2016: 28. Creel -> Divisadero -> Creel

25.04.2016

Малко случайно отиваме навреме за автобуса от 10:15 за Divisadero. Оставя ни точно на спирката на вклака от предния ден, тази с гледките към каньона. Има и хотел, в който отсядат двете мексиканки, които преди това са били в ншия.
Оттам до станцията на лифта са 2км. Освен, че е скъпо, е и доста безсмислено да се взема такси. Пътеката е направена с плочки и нарочни мирадори към каньона, много приятно за разходка. Плаща се 20 песо/човек за вход в парка и после гледките са твои.
Не само мирише на иглолистна гора, но и има такава. Надморската височина е около 2400м.
На станцията на лифта има ресторант, кафене, доста лъскаво направени. И там, и по пътеката има сергии за сувенири, продавани от местното население. Типични са плетените от борови връхчета и клонки кутийки, вази и пр.
С лифта се возиш 10 минути. Оставя те на мирадор (Mesa de Bacajípare) за около 20 минути и те връща обратно до Piedra Volada за 10 минути. От мирадора се виждат три от шестте каньона. Има и други атракции вж атракционния парк Parque de Aventuras Barrancas del Cobre  - система от тролеи и въжени стълбове с дължина от 5 км. Тук е най-бързата и най-дълга tirolesa в света.
Лифтът работи от 9-16ч. Билетът струва 250 песо/човек. Има само две кабини - всяка побира 30 човека и на всеки половин час тръгва от двете посоки.
На спирката на лифта nomad моли индианка от племето тараумара, плетяща кошници, да я снимам срещу скромната сума от 20 песо.
На връщане в кабината има мъж тараумара. Облечен е съвременно, но носи самоделно направените сандали, с които са известни. Навремето са били кожени, а днес - с подметки от автомобилни гуми. Издържат няколко години носене, само им се сменят връзките.
Индианците tarahumara или както те се наричат rarámuri са известни маратонци. От векове слизат и се качват по склоновете на каньона бягайки. Веднъж годишно се провежда маратон Ultramaraton Caballo Blanco или Copper Canyon Ultramarathon, в който те участват - наградите са парични суми, семена и предмети, необходими за бита. От две години маратонът е отменен от съображения за сигурност.
А на спирката на автобуса за Крил заварваме други маратонци - французи. Двама от тях са пострадали.
В около 15:15 минава последния автобус за Creel.

Автогарите са различни в Creel - зависи от компанията. На тази за Divisadero продават хапчета против повръщане. Може да са ви от полза.

П.П. набелязвам си да гледам този документален филм за тараумара.

Разходи:
хотелска стая 581$
билет Creel - Divisadero - 50$ на човек в посока
вход за парка 20$
лифт 250$
вечеря 130$

Какво бих направила различно - бих слязла в Дивисадеро с влака, бих останала там в хотел, ако мога да си го позволя. По този начин бих прекарала повече време, любувайки се на каньона, престрашавайки се евнтуално да пробвам тролеите и после бих се придвижила за Крил.



















Влаво - сандалите от автомобилни гуми, носени от индианците тараумара:







Friday, April 29, 2016

Mexico'2016: 31. Batopilas -> Creel -> Los Mochis

28.04.2016

Автобусите от Батопилас за Крил тръгват в 5 сутринта. Автобуси ли? Да, очакваме автобус. Chicken bus. Видели сме го предния ден спрян до катедралата. Но ни натоварват в маршрутка. Собственичката на хотела в 5 без 15 е почукала на вратата да побързаме за места иначе оставаме в Батопилас. Има защо. Прииждат нови и нови хора. Аз наивно смвтам, че ако дойдат повече, все пак ще ни натоварят на автобус. Но маршрутката е като дядовата ръкавичка. Побира още и още. Преброявам пътниците - 16 и дете.
Ще ви придружим, обявават от камионетката. Онези, въпръжените. Бойната мацка-шофьор на маршрутка се опитва да разбере защо, но не получава отговор. Падрето, отиващо на среща с епископа си, не се намесва, защото и да им кажело нещо, нямало да го послушат. Другите се смеят. За преобладаващата част от населението на Батопилас и околностите, младежите с автомати "Калашников" са от добрите. С някои от тяг са в роднинска връзка.
Потегляме. Мракът е прогледен колкото да виждаш пропастта и да ти се иска да е бъде напълно тъмно. Мацката шофира много уверено.
Любувам се на изгрева в каньона. Закъснял заради склоновете, осветяващ скалите в розово-златист цвят. Само за снимка.
В Крил шофьорката по-скоро от любезност пита учителките от последната седалка как са. По-приказливата отвръща, че са като сардели. " - Но сте живи.", доуточнява шофьорката. И с право.
Допреди година е нямало асфалтов път между Крил и Батопилас. Пътувало се е 8-9 часа. Сега разстоянието се взема за 4 часа с автобус, за 3 - с кола. Все още някои отсечки се доврършват, строи се мост.

В Крил ни посреща кучето, което бяхме хранили преди. Гарата е все още затворена, отваря в 10:30, отказват да ни продадат билети за икономична класа.
Влакът има закъснение. Не информират за него и затова чакаме на перона. Пристига товарен влак. Натоварен и с нелегални имигранти. Като по филмите.
45 минути по-късно отколкото по разписание влакът пристига. Обявават кой вагон закъде е.
И тук има гратисчии. Забелязвам съседа, който плаща до Ел Фуерте, но се вози до Лос Мочис.

На крайната гара в Лос Мочис пристигаме с около час закъснение. Притеснени сме дали ще намерим такси, но taxi colectivo събира клиенти. Извозват само нас до хотела. Без резервация сме и няма места. Шофьорът е така добър да ни закара в близък хотел и да изчака дали ще се настаним. Всичко е добре, когато приключва добре.

Разходи:
маршрутка/автобус Batopilas - Creel - 300 песо/човек
влак El Chepe - Creel - Los Mochis - 966 песо/човек
taxi colectivo от гарата в Лос Мочис до адрес в града - 50 песо/човек
двойна стая в хотел Corintios с включена континентална закуска (промоция) - 658 песо

снимки от Крил - няма много за снимане, освен индианците тараумара. Има доста турове, организирани в Крил, но цените са доста надути.

Barbacoa de res:




хотел Los Corinitios, Los Mochis - около 67лв

Thursday, April 21, 2016

Cuba'2016: Bayamo -> Santiago de Cuba : Bayamo

14.03.2016

Bayamo

На сутринта излизам за снимки. Още е рано и градът едва се пробужда. Ученици отиват на училище, някои - на работа, други се заседяват в парка,..
За транспорт до автогарата съм пожелала "карета". Забранено им е да влизат в центъра, затова първо отиваме да се договорим една от улицата, която им е като "стоянка". За удоволствието да се повозим и да не мъкнем раниците на гръб до автогарата на Виасул заплащаме 4 CUC. Като принцеса в каляска съм...



























Ето така изглеждат "каретите":