Sunday, January 8, 2017

Mexico'2016: 3. Uxmal

26 март 2016

Най-силният и продължителен оргазъм в историята! В съседната стая. Френска реч, най-вероятно са канадци. Френска целувка, френска любов. А ние какво сме дали на човечеството? Bulgarian airbags.
Ушмал е горе-долу по средата между Мерида и Кампече, но сме преценили, че по-лесно можем да го посетим с еднодневна "ескурзия" от Мерида. Автобусите ADO втора класа тръгват от друга автогара. Очаквам нещо като селските автобуси в България, но автогарата си изглежда много прилично, дори безплатен интернет има. Купуваме си билети за отиване и връщане, написват ни часовете за връщане и потегляме. Е, да, автобусът не е лъскав.
По пътя се минава близо до свинеферма. Не, че нещо се вижда. Но се надушва. Отдалече. Никога повече няма да ям месо! Още по-малко от прасенца-сукалчета. Това е толкова жестоко!
Първа среща с град на маите в Мексико. Както може да се очаква туристите са доста, цените на входните билети са сравнително високи за страндарта на страната. На входа гидове предлагат услугите си, но наемането на гид е скъпо удоволствие, което е по-добре да се сподели с по-голяма група. Има пътека, подобаващо обозначена със стрелки и табели, така че разглеждането самостоятелно е доста улеснено.
















Това, което впечатлява в Ушмал са орнаментите:














Видяхме демонстрацията на игра на топка на централния площад в Мерида, но ето как изглежда и самото игрище:




Не липсват и приятели, някои по-срамежливи, други по-невъзмутими:



Панорамните снимки са от "двореца на губернатора":





Lily Jones се завърна малко изгоряла от парещото юкатанско слънце въпреки "мексиканската" шапка, нарочно закупена на входа на парка:


Свинско ли казах? Ястията в ресторанта са на по-поносими цени от очакваното, но пък на вкус отстъпват на тези в града:


На автобусната спирка за връщане в Мерида заварваме доста желаещи, но притесненията ни за прибирането се оказват необоснователни.

Разходи:
автобус Мерида-Ушмал: 59$ на човек в посока
вход за Ушмал: 148$ + 49$ на човек (таксите са две, плащат се на две гишета)
обяд в Ушмал: 420$ за двамата
картички+марки (има пощенска кутия на място в Ушмал): 67.50$
вечеря в Мерида: 200$ за двамата