Saturday, February 25, 2017

Mexico'2016: 7. Izamal

30.03.2016

Харесала съм си Izamal по снимка от реклама за тур до там. Преброила съм поне 10 тура, които се предлагат от Мерида.
Izamal е Pueblo Magico, списък от селища в Мексико с исторически, културни или природни забележителности, създан по инициатива на властите с цел поощряване на туризма, аналог на този на ЮНЕСКО.
От Кампече трябва да се върнем до Мерида, оттам с такси до трета автогара, от която тръгват автобусите за Исамал. Тази автогара вече изглежда като "селска" и е интересна за снимка, но ме е срам да снимам. Седалките са дървени, "лелка" мие пода с парцал и ги помества. Има кът за молитва и тоалетна с леко съмнителна хигиена.
Преобладаващите пътници са местни. Коренните обитатели на континента не са изчезнали, техните наследници са тук, макар иедна част позабравили езика и обичаите си. Юкатан би бил интересна дестинация за културен антрополог. Детската ми мечта беше да стана археолог, но днес по-интересно ми е да наблюдавам хората, отколкото камънаците. Сега обект на вниманието ми е баща и детето му, а малкото неприкрито е целият му свят.
Пътят до Исамал е тесен, през джунглата. Селцата изкачат сякаш от нищото и всеки път се изненадвам, че на такова място живеят хора. На моменти наистина се питам накъде съм тръгнала, че съм и помъкнала nomad, който се е съгласил, само за да ми угоди.
Слизаме на прашна автогара. На една пресечка сме от центъра. Хотелът ни е на най-дългата улица в градчето, Calle 31, която ми се вижда още по-дълга с раниците на гръб в жегата, особено като първо тръгнеш в грешната посока - нали сме зле с ориентацията и ако има избор винаги ще сбъркаме. Отдалечаваме се от централния площад и става все по-пусто. Хотелът ни дори не е построен в колониален стил и не се вписва в атмосферата на градчето. Това поне по моите очаквания от жълти колониални къщи. Изкушаващо е да си останем в климатизираната стая, другите гости са в басейна. Но сме дошли да разглеждаме и то по моя вина. А за разглеждане няма много. В центъра на селото е имало голяма пирамида, която испанските завоеватели са разрушили колкото са могли и върху нея са построили огромен манастир. Съдейки по използваните камъни пирамидата трябва да е била огромна.
Другата пирамида в градчето е поразрушена и пообрасла.
За вечеря се спираме на препоръчано от Lonely Planet заведение. Пореден туристически капан. Явно след като те впишат в пътеводителя, вдигаш цените и сваляш качеството. Посетителите са само чужденци, предполагам почти всички чужденци, които нощуват в градчето. Повечето туристи идват в Исамал само на дневен тур.
Имам време на следващата сутрин за още една разходка, придружена от местно куче, преди да потеглим за следващата дестинация.

































Разходи:
40$ такси в Кампече от хотела до автогарата
автобус Кампече - Мерида 204$
автобус Мерида - Исамал 29$/човек
вечеря 300$
ношувка Hotel Real Izamal 550$

Monday, February 6, 2017

Mexico'2016: 6. Campeche

29 март 2016

До Кампече ни довежда най-вече желанието ми да посетя колкото се може повече обекти на ЮНЕСКО.
Пътуването с автобусите на ADO си е пълно удоволствие. The Beatles.
Таксиджията иска доста приемлива сума, за да ни закара до хотела. Хвърляме раниците, преобличаме се и навън. Улиците са сравнително пусти, жегата - трудно поносима. Хапваме по сандвич в квартална закусвалня. На централния площад си харесвам влакчето за разходка. Купуваме билети, но има предостатъчно време, което уплътнявам с посещение в катедралата и бърз отскок до тукашния малекон. За влакчето са ни обещали да видим част от стария и част от новия град. Набелязвам си църква извън крепостните стени с черен Исус на Разпятието. Изпиваме по едно кафе на централния площад и се отравяме към църквата. Пътьом се опитваме да разгледаме повечето улици в стария град - шарено е, създава настроение. Качвайки се на крепостната стена, виждаме, че зад някои огради няма нищо. Обратно в рамките на крепостните стени. По препоръка на Lonely Planet избираме заведение за късен обяд / вечеря. Целта е да опитаме местното ядене Pan de cazón - месо от акула в доматен сос. Пълен провал: яденето е ужасно, ресторантът е туристически капан.
До автогарата и обратно. Интересува ни транспорт до малко градче, което съм си харесала на реклама за тур от Мерида.
Кампече извън крепостните стени е оживен, пренаселен и далеч не толкова лъскав, но старият град ни харесва и на двамата. Иска ни се да поостанем...
Докато...


Отседнали сме в хотел в стария град. Не съвсем централно разположен, но все пак във вътрешността на крепостните стени.
Звъни телефонът. Първоначално мислим. че е станало сутрин, после виждаме, че е едва 0:30. Телефонът ни събужда и сме неадекватни. Аз не разбирам какво ми говорят и връчвам слушалката на nomad. Чувам само неговите отговори. Едва на сутринта научавам целия раговор и сега го препредавам:

Мъж, със сигурност от рецепцията:
- Спите ли? Сигурно ви събуждам. Тук в хотела има въоръжени мъже, които ще проведат акция, сврързана с подозрителна кола, най-вероятно открадната. Не излизайте от стаята.
Подава слушалката на друг:
- Обажда се комисар ... от полицията. Ваша ли е колата сив ... номер ... от Монтерей? Не??? А с какво сте дошли? - С автобус. - Откъде? - Мерида. - А закъде ще пътувате? - Мерида. - И нямате автомобил? Какво правите в Кампече? Какви сте? Откъде сте? От коя страна сте?  Ама как така говориш толкова добре испански???
- Не сме никакви полицаи. Ние сме от картела на залива (El Cártel del Golfo). Отвличаме, измъчваме, търгуваме с органи. Ние сме мафия. Контролираме всичко..
Тук nomad му затваря телефона. И напук на указанията на рецепциониста тръгва да напуска стаята и хотела. Едва се налагам да останем в стаята и за по-сигурно в банята. Пиша във форума къде сме, ако се случи нещо с нас поне да се знае. Не смея да притеснявам семейството.

...
На суртинта на рецепцията молим да ни извикат такси. Мъжът е брадясал, заварваме го на един от диваните и заключаваме, че той ни се е обадил през нощта и ни е казал да не излизаме от стаята. Докато се суети да ни извика такси, аз се оглеждам за такова на улицата. Зървам рецепциониста от предния ден. Когато се настаняваме той едва ни обръща внимание. Виждайки ме сега, се усмихва широко, поздравява ни все едно е близък приятел, радвайки се да ни види, разпитва ни как ни се е сторил градът, ние естествено спестяваме снощната случка, втурва се да ни извика такси, успокоявайки ни, че няма да си изтървем автобуса. Това поведение само потвърждава подозрението ни, че опасността е била реална.






















Разходи:
влакче - 100$ p.p.
вход за крепостната стена - 15$ p.p.
вечеря - 350$ - 2 порции + 3 х орчата
сандвич (torta) - 25$, coca cola 25$
картички - 3 х 8$
автобус до Мерида - 204$
нощувка в хотел El Navegante - 630$