Wednesday, December 30, 2015

Южна Америка'2015: Ден 11: Balmaceda and Serrano Glaciers Sightseeing Cruise from Puerto Natales TODO

9.04.2015

Пиша това точно 5 години по-късно без да имам бележки, по памет.

Круиза сме го резервирали от рецепцията на хостела, в който сме отседнали. Цената на човек е 120 USD.
Потегляме по тъмно и изгрева го посрещаме по вода. И в този момент се убеждавам, че цената се е изплатила с красотата пред нас. Не съм била в Норвегия, но предполагам, че гледките са подобни, аз виждам фиорди за пръв път. Не мога да се нагледам на отражението на светлината и цветовете във водата. Само ние сме на палубата, защото не искам да пропусна и секунда, а студът е осезаем въпреки шапка, ръкавици и дебело яке.
Коритото, на което плаваме, може би не си знае годините. За разлика от модерните съдове в Аржентина. Освен нас, другите са малко местни, двойка американци и голяма група германци. Екскурзоводът им е жена, куца, наследник на германски емигранти, Предполагам, че езика го е учила само вкъщи. Дожалява ми когато я чувам да казва, че 32г работи като екскурзовод, че въпреки че е  германско потекло, нейната родина е Чили, но още не е имала възможност да посети Великденския остров и намира това несправедливо.
С американците сме на една маса. Мъжът е астро-физик, работил за НАСА и посещавал Атакама служебно през годините. Сега вече е млад пенсионер и са на по-дълго пътуване из Чили. Съпругата е домакиня, от Тексас, която не разбира акцента ми.
С напредването на деня и покачването на температурите, прекарваме повече време на палубата. Фиордът се казва Последна надежда. Наблюдаме птици, водопад, глетчер. Вторният не се вижда от палубата, а се достига след кратка разходка. След като си видял Перито Морено, макар и засрамено, признавам, че не съм впечатлена и даже се притеснявам, че ледникът намалява още повече с кубчетата лед, които екипажът на кораба е събрал, за да ни направи питие - по подразбиране уиски, но в моя случай след категоричен отказ е сменено с портокалов сок. Чуваме екскурзоводката да казва, че ледникът се е стопил значително през последните 40г.
Предвиден е и обяд в местна ферма, в която се опитвам да предизвикам интерес сред стадото овце, но уви, те не свалят поглед от овчарското куче. Някои от тях вече са паднали жертва и сервирани на нас, туристите. В менюто преобладава месото. Порциите са за четирима и ние я споделяме с двойката американци. Местната четворка на съседната маса ме изумяват с поръчката на още една порция месо. Сервират им я безплатно.



 











 






Разходи:
- тур: 75 000 CH$/човек
- нощувка: 60 USD 

No comments:

Post a Comment