Monday, November 6, 2017

Bolivia'2016: 7. Cholitas Wrestling

30.06.2016

Обратно в Ла Пас. Летим с Боливийските авиолинии. Летището Alcantarí е открито предния месец. Лъскаво, с надписи на три езика - кечуа, английски и испански. Самолетът е почти празен, но явно не е прието да си сменяш мястото, а пък било то, за да правиш снимки. Каца се в Ел Алто. С такси се придвижваме до същия хостел, в който бяхме отседнали преди.
Предупредила съм Марсело за завръщането ни е в Ла Пас. Интересувам се от два тура -  Cholitas Wrestling и  Tiwanaku. За мен е безралично коя е агенцията, но нека Марсело да е този, който ще спечели от нас.
Cholitas Wrestling е борба в свободен стил или по-скоро имитация на борба, шоу, кеч, в което участниците са жени. Чолитас е умалително на чолас - индианки от Алтиплано, преселили се от село в града, адаптирали се към новия начин на живот, но запазили езика и облеклото си. Шоуто е много популярно и сред местните, и сред туристите. За съжаление няма как да присъстваме в неделя, когато обикновено се провежда, и се задоволяваме с туристическата версия в четвъртък. Докарват ни с автобуси от Ла Пас в Ел Алто. Пътуваме с едната участничка, която ни запознава с облеклото си - роклята, шапката, обеците, плитките, слоевете поли. Тренира три пъти седмично. Гледаме три тура с различни участници, но хореографията е доста еднообразна. В последния тур са трима участници - единият е мъж и се съюзява с едната жената срещу другата. Но жените са тези, които предизвикват фурор. След представлението можем да се снимаме с участничките.




















И малко видео за добиване на представа:

Разходи:
- 60 Bs taxi в Сукре
- 60 Bs такси в Ла Пас
- 80 Bs / човек - тур Cholitas Wrestling
- 2 нощувки

No comments:

Post a Comment