Tuesday, September 20, 2016

Cuba'2016: Viñales -> La Habana

22.03.2016

Nomad е имал кошмар. Дано да не се случи наистина!
Влизам в банята и там виждам огромна хлебарка. Изпитвам ужас от хлебарки и неволно изпищявам. Nomad има почти съшата фобия от жаби както аз от хлебарки и чувайки вика ми, автоматично решава, че съм видяла жаба и реакцията му е да ме затвори в банята да не би жабата да влезе в стаята. Няма да му го простя.
Бързаме да освободим стаята, за да ползваме интернет на площада преди да потеглим за Хавана. И там научаваме за атентатите в Брюксел. Подробностите не са ни известни, но все пак случилото се е по-малко зло от това в съня на nomad.
Пътуваме с маршрутка. Делим го с две полякини, японец и французокка. Докато ни събира таксито обикаля из Винялес - толкова много къщи за гости и всичките пълни Мислили сме, че последната ни каса е била на забито място, но то е било по липса на информация.
По пътя за Хавана шофьорът разказва, че тези от люлката на революцията - Сантяго де Куба - не били долюбвани от останалите. Брат му е избягал в САЩ с ланча срещу 10 000 USD. Пита японеца дали не познава лично Джаки Чан, което предизвиква смях у останалите. Наближавайки Хавана става ясно, че французойката всъщност е за летището и й предстои полет след близо 2ч. Машрутката нямала право да ходи до летището с пътници или по-точно нямала право да напуска летището с пътници, та шофьорът спира друго официално такси и се договаря с него да я закара. Малко трудно й се обяснява, че трябва да се прекачи в другото такси.
В Хавана Франк ни завежда в новата ни каса. Домакинята преподава испански на чужденци в университета. Много подробно ни обяснява кое какво е в къщата. В хладилника ни е оставила шише преварена и филтрирана вода - такава, каквато те пият.

Domino's, интернет, сиеста. Разходка по нови и познати улици. Някак е по-пусто и по-тихо. Правят ми вппечатление американските знамена по някои тераси и прозорци. Да, срещата с Обама е някъде тук, Ще доведе ли до промяна за кубинците? Дали тази промяна ще е за тяхно добро?
Връщане по малекона с освежителни пръски от океана.

Разходи:
15 CUC p.p. - маршрутка до Хавана
2 x 25 CUC - двете нощувки в Хавана

Централният площад във Винялес:

Хавана:






















1 comment:

Valentin said...

Това за хлебарката(жабата) не го помня.

Post a Comment