Tuesday, September 6, 2016

Cuba'2016: Viñales

21.03.2016

Закуска при Марсело - има и палачинки. Разплащаме се и трябва спешно да обменим пари.
В Cadeca опашката е голяма и минава мноооого баааавно. Като ми идва редът разбирам защо - банкнотите се проверяват да не са фалшиви, после им се записват серийните номера, имената и паспортните данни на туриста.
Hop on hop off автобусът е на всеки час и половина. Желаещите да го ползват са много повече от местата. Цената е 5 CUC/човек. Билетите се продават от водача.
Първа спирка - Mural de la prehistoria (вход 3 CUC). Голяма тъпня. Какво общо има с Диего Ривера и как са окепазили моготето! Тъпеем час и половина до следващия автобус.
Втора спирка - Cueva del Indio (вход 5 CUC). Пещерата не е нищо особено - няма нито един индианец! - но има подземна река, по която се прави разходка с лодка. Лодките са три, всяка побира 16 човека и затова чакаме много - около 20 минути пред прещерата и 30-40 минути вътре, слушайки разговорите на околните. Самата разходка с лодка дали трае и 5 минути. Впечатляващо е излизането от пещерата.
Отново с автобуса до хотел Jazmines, където ме си харесали гледката. Много е хубава и слънцето се прокрадва, за да й се полюбуваме на по-добра светлина.
Тръгваме пеша към посетителския център (Centro de Visitantes) и до следващата спирка Casa Vegero. Местните карат много бързо, с мръсна газ - тук безоловният бензин все още е непознат - и вървенето не е много приятно.

Любуваме се на пейсажа - по пътя и от нарочните мирадори. Гледките определено си заслужават! Не сзнам доколко снимите ми стават за добиване на представа за долината.

Ако човек не е с кола под наем, може би такси или велосипед са по-добри опции за разглеждане на Винялес. Автобусът с рехавото си разписание е доста ограничаващ. Разбира се има и организирани турове, както и езда, но конете и мулетата изглеждат доста изнъчени.

Местим се в нова каса. При Марсело е заето и той едва ни е намерил стая. Бил в сдружение от 26 къщи, посрещащи френски гости. Едва в последната, 26-та кьща, е имало свободна стая. През последните месеци било така във Винялес, въпреки че легловата база е за 3200 души! А през последните дни подобно било и положението и в Хавана, както сами се уверихме.
Стаята е новата квартира е обзаведена като за принцеса във филмие на Дисни, но ... няма прозорци или по-скоро стъкла на прозорците. Капандурите са от ламарина, а не както обикновено от дърво и не правят изолация. Студено е.
Поръчаваме вечеря. Чува се суетенето в кухнята и резултатът е отрупана трапеза.




















































Разходи:
95 CUC - 88 + 7 CUC бакшиш - нощувка, закуска и вечеря при Марсело
hop on hop off автобус - 5 CUC/човек
входове - 8 CUC/човек
44 CUC - нощувка и вечеря

No comments:

Post a Comment