Thursday, March 30, 2017

Mexico'2016: 11. Tulúm

3.04.2016

Дъждът обезмисля ставането рано и незаконното проникване в археологическия обект за снимки по време на изгрев. Сега целта е посещение на обекта с отварянето му, за да се избегнат тълпите с туристи, доколкото това е възможно. Трябва да чакаме да отворят с група нетърпеливи като мен. И съжалявам, че нямам храна у себе си, за да нахраня изненадващо появилия се симпатяга с големи топки, наричан тук pizote.



Следва бързо обхождане на града на маите или това, което е останало от него. Намирам всеки град на маите уникален, въпреки че целенасоченото им посещаване един след друг може да доведе до досада у повечето. Тулум е красив заради местоположението си на брега на Карибско море. Живописно зелено е. Малкият плаж в рамките на обекта е ... малък. Водата е по карибски синьо-зелена. Признавам, че е красиво, макар че не проявявам интерес към плажове и този е единственият в програмата и то по настояване на спътника. Желателно е да си с бански под дрехите. Място за преобличане няма. Тълпите вече прииждат.































Още една обиколка из руините. Освен туристи се срещат и игуани. " - Вие виждате игуана. А аз - пилешко, свинско и устата ми се пълни със слюнка". Местна екскурзоводка успява да скандализира групата американци и близкият представител на вида е огледан отново с интерес и донякъде погнуса.












На отбивката за резервата вече са се разположили представители на туристически услуги.  Да, може да се отиде до Sian Ka'an с/у 120 USD. При следващото идване. Сега продължаваме Четумал, на границата с Белиз. Матеев е в Салвадор и е много изкушаващо да се видим на по бира. Но дъждовният сезон настъпва и това ни пришпорва да приключваме бързо с Юкатан и да се отправяме на север. Сега правим голямо отклонение, за да посетим най-важната за нас забележителност Calakmul. Най-близкото населено място е Xpujil. Автобусът ни стоварва на най-невзрачната "автогара" в Мексико, на която сме били до момента - съвместява функциите на супермаркет и смрадлива тоалетна. Чак ти люти на очите. За чакащите автобус има няколко стола, нарeделни на входа. Вече е късно и колега-бакпакър се е опънал върху столовете. Ако не бяхме на изток, бих го определила мястото като дивия запад от уестърните. Спазаряваме такси за няколкото пресечки до хотела ни, който невписващо се в атмосферата изглежда много добре.  И кухнята е добра. На рецепцията си уговаряме такси за следващия ден.




Разходи:
вход за Тулум: 64$/човек
нощувка: Hotel Maya Balam, 590$, резервация през hoteles.com
вечеря: 300 $
такси: 20 $

No comments:

Post a Comment