Sunday, March 26, 2017

Mexico'2016: 9. Chichén Itzá

1.04.2016

Първи април е, но не на шега сме в Чичен Ица, най-известната забележителност в Мексико. За малко да ни се размине, ако светът беше свършил на 21.12.2012г или пък по-рано през 2000г. и както се разбра, проблемът е бил подобен - buffer overflow.
За маите се знае и много, и малко. Единствената предколумбова цивилизация с писменост. Но при писмеността са важни и прочитът, и тълкованието. Приписват им се завидни познания по математика и астрономия, религия с кървави ритуали и масивно строителство с акцент върху пирамидите без познаването на колелото, работещо земеделие и светлинни ефекти по време на равноденствие. Прилики и разлики с Древен Египет.
Съвременният турист може да очаква един добре поддържан археологичен комплекс и тълпи от туристи, затова, а и заради жегата, препоръчвам ранното му посещение с всички слънцезащитни мерки и запаси от вода, защото вътре има много сергии за всякакви сувенири, но никой не продава вода. И другото е търпение към останалите туристи с техните селфита и ръкопляскания.
















































No comments:

Post a Comment