Thursday, March 30, 2017

Mexico'2016: 12. Calakmul

4.04.2016г

И следва гвоздеят в програмата - Калакмул - град на маите, съперник на Тикал, намиращ се на недалеч от границата с Гватемала. Преди около две години сме били само на 38 км оттук, в Мирадор.
Наели сме такси, но уцелваме шестица от тотото с таксиметровия шьфоьр, който се превръща и в наш гид. Прави го по собствено желание и ненатрапчиво. Грижи се да видим по възможност всяко животно, което ни се изпречи - било то дива пуйка, елен, ястреб или крокодил. Сигурно всяко дете в България е чело романи за индианци. Какво представлява съгледвач? В негово лице срещам на живо. Не знам какво зрение трябва да има този човек! Сочи ми маймуни - тук майка с малко, там мъжки. Не виждам абсолютно нищо, нито с обикновено око, нито през обектива на фотоапарата и снимам наслука, с надеждата маймуната да е в кадър. Естествено, когато мъжкият ме приближава заплашително, току в короната на дървото над мен, съм напълно неподготвена да го снимам. Брани си женската и детето човекът, не мога да му се сърдя.
Имаме и курс по оцеляване в джунглата - тази лиана те спасявала от жажда, кората на това дърво се използва за боя и т.н. Nomad прилежно си води записки. Аз такива умения не мога да придобия дори животът ми да зависи от това и дори не опитвам да запомня. Дано някой да събере познанието, предавано устно от поколение на поколение, преди да е изчезнало. Както и езика. По бащина линия гидът е от Чиапас и разбира езика мам, от групата на езиците мая. Упражнява го с баба си, която не говори добре испански. Окуражава ни да се качим на голямата пирамида - най-високата в Мексико - , а после ни помага да слезем. Горе заварваме двойка поляци с дрон и двойка тежковъоръжени фотографи. Снимали маймуни. Как свалиха оборудването докато ние сваляхме себе си не ми стана много ясно, макар че го видях.
Колкото и да е отдалечен от утъпканите туристически пътеки - с таскито са ни необходими около 3ч в посока - , Калакмул вече е посещаван от българин. Това според блога на expert vagabond. Точно тук да срещне български пътешественик и то такъв, който прекарва по 8 месеца в годината в дадена страна.
И двамата сме много доволни от прекарания ден. Разхождаме се из градчето, което на места не изглежда чак толкова зле, вечеряме в хотела и се отправяме към смрадливата автогара. Предстои ни нощен преход до Паленке.
















Гледката от най-високата пирамида в Мексико:




Поминък на местните е извличането на мед:

Гидът ни Samuel:

Разходи:
- закуска 210 $
- вход за Calakmul - общо 440 $
- билети за аввтобуса за Palenque - 530 $
- такси до Calakmul - 1200 $
- бакшиш за гида - 300 $
- такси - 25 $

No comments:

Post a Comment