Tuesday, April 4, 2017

Mexico'2016: 13. Palenque

5.04.2016

Нямаме резервация, но сме си набелязали хотел. Хотелите в Мексико предлагат двойни стаи с по две двойни легла често на цената на обикновена двойна стая, но понякога трябва изрично да поискаш такава стая. Друго удобство е, че без проблем те настаняват още сутринта, също без да доплащаш.
Недостатъкът на нощните преходи е, че след това се изкушаваш да спиш през деня и когато се отправяме към археологическия резерват (с маршрутка) има две заплахи - да не ни стигне времето за разглеждане и да ни вали. Плюсът е, че почти няма туристи. Този път решавам, че ще вземем гид. Скъпо удоволствие, но все ми се струва, че при безцелното обхождане на обектите пропускам важни неща, а е изкушаващо да ти поднесат информацията смляна. Не научаваме много, но затова пък имаме много снимки. Гидът явно обича да снима - докато ни развежда фотоапаратът ми е у него. Не му правим добро впечатление с отказа си да катерим Temple of the Count. Той се качва сам с фотоапарата ми, за да направи снимки отгоре. Ами прав е бил за гледката! И аз си отбелязвам черна точка. Разделяме се и обикаляме сами още час. Информационните табели са на испански, английски, а някои и на tseltal - език, който са използвали различните общности, за да общуват помежду си. Иначе в района на Паленке мнозинството е използвало chol. Затова и инспанският се е наложил в Латинска Америка - за комуникация между отделните племена, всяко от които е говорело свой език.
От съвременния град не виждаме много. Едва като потегляме за Сан Кристобал де лас Касас се усещам, че не съм стигнала дори до центъра. За следващо посещение си отбелязвам Yaxchilan и Bonampak.





































Разходи:
нощувка (Hotel Maya Rue?) - 590$
такси - 30$
маршрутка - 4 x 20$ (20$ на човек в посока)
260$ обяд
65+31=96$/човек - вход за Паленке
400$ - гид
206$ - билет до Сан Кристобал, на човек

No comments:

Post a Comment