Friday, August 4, 2017

Mexico'2016: 32. Los Mochis -> La Paz

29.04.2016

Отново в Лос Мочис. Основната задача за деня е да се снабдим с билети до Ла Пас. Ще изпробваме ново средство за транспорт - ферибот. Намерили сме офис, в който да закупим билетите. Както вече е ставало дума, пристанището на града се намира в Тополобамбо. Вече спокойни, че транспортът е осигурен, се отправяме към ботаническата градина, явно любимо място на местните за спорт и разпускане. Има образователни програми за децата. Най-силно впечатление ми прави количеството костенурки в езерцето. Ако се размножат още малко, ще останат на сухо.
Други забавления в града не се наблюдават и по познатия ни маршрут се отправяме към Тополобомбо. По пътя вместо да попитаме къде е по-близо да слезем за ферибота, ние се стоварваме на последната спирка на автобуса с надеждата да хванем такси за двата километра, които ни предстоят с раниците. Такси, уви, няма. Пропусната спирка я научаваме за следващия път.
Пристигнали сме много рано. Терминалът постепенно се пълни и борбата за контакти, в които да си зареждаш телефона/нетбука става жестока. Много е полезно да притежаваш разклонител. Прииждат нови и нови хора - главно младежи и девойки от по-бедните райони, отиващи да работят в туристическата индустрия на Баха Калифорния Сур. Тоалетната се превръща в баня - мият се зъби, коси, преобличат се. Малко по-късно отново е чисто до блясък.
И ето ни на ферибота. По-заможните пътници се настаняват в каюти, ние делим 4 седалки с местен, който работи на кораб за морски зоолог и често пътува с ферибота и знае всички тънкости. След вечерята, включена в цената, той се отправя да търси каюта - явно остават незаети и ако си оправен се уреждаш. Аз пък имам вече няколко седалки на разположение и като останалите пътници се нагласям за лягане. Тогава разбирам защо всички тези млади момчета и момичета и тук-таме семейства с деца са помъкнали със себе си по един голям денк, съдържащ огромно топло одеало. Предупредни, че ще е студено от климатиците, ние се сгушваме в кой каквато топла дреха има, а местните направо си постилат одеалата на земята - докато има място - и се увиват в тях. Другото, за което са ни предупредили е, че стават много кражби по време на пътуването. Разминаваме се без инциденти главно благодарение на nomad, който е на стража. Аз се събуждам бодра на сутринта и навреме, за да се полюбувам на приближаващия бряг.










разходи:
ферибот - около 1940$ за двамата
пране - $120 за двамата

No comments:

Post a Comment