Monday, August 7, 2017

Mexico'2016: 33. La Paz

30.04.2017

От пристанището до града се придвижваме с обществен транспорт. По препоръка на шофьора се наставяваме в Хостел Калифорния. Почти като в песента на The Eagles, една от любимите ми. В Калифорния сме, но в Baja California Sur. Много е объркващо, че има три Калифорнии - една в САЩ, най-известната днес и две в Мексико.
Първоначално, по времето на испанската колонизация, всички те са били едно цяло - Las Californias - провинция в Нова Испания, но скоро са разделени на Alta California и Baja California. След обявяването на независимостта си, Мексико отново ги обединява. Но после губи войната със САЩ, губи и приблизително половината от територията си, включително и Alta California, обхващаща днешните щати Калифорния, Юта, Невада и части от съседните им 4 щата. През 70те Baja California Sur е отделена като самостоятелен щат от Baja California.
La Paz - столицата на Baja California Sur - има вид на провинциален, на места американски град - и на морски курорт. От едната страна на крайбрежния булевард е плажът, от другата - ресторанти, кафенета, магазини, музей, туристически бюра, автогара. Шофьорите са много любезни и спират на пешеходните пътеки и търпеливо те изчакват да пресечеш. По магазините се намират и европейски стоки.
Хостелът ни е малко мизерничък, но наоколо си имаме всичко от първа необходимост - магазин за прежда, магазин за бира и шоколад и хубав ресторант, който ни спечелва за целия си престой с ниските цени и вкусната си храна.












Разходи:
трансфер от ферибота до Ла Пас - 50$ p.p.
нощувка - 300$ в Pansion California
обяд - 200$ за двамата: обедно меню - 80$

No comments:

Post a Comment