Thursday, March 30, 2017

Mexico'2016: 12. Calakmul

4.04.2016г

И следва гвоздеят в програмата - Калакмул - град на маите, съперник на Тикал, намиращ се на недалеч от границата с Гватемала. Преди около две години сме били само на 38 км оттук, в Мирадор.
Наели сме такси, но уцелваме шестица от тотото с таксиметровия шьфоьр, който се превръща и в наш гид. Прави го по собствено желание и ненатрапчиво. Грижи се да видим по възможност всяко животно, което ни се изпречи - било то дива пуйка, елен, ястреб или крокодил. Сигурно всяко дете в България е чело романи за индианци. Какво представлява съгледвач? В негово лице срещам на живо. Не знам какво зрение трябва да има този човек! Сочи ми маймуни - тук майка с малко, там мъжки. Не виждам абсолютно нищо, нито с обикновено око, нито през обектива на фотоапарата и снимам наслука, с надеждата маймуната да е в кадър. Естествено, когато мъжкият ме приближава заплашително, току в короната на дървото над мен, съм напълно неподготвена да го снимам. Брани си женската и детето човекът, не мога да му се сърдя.
Имаме и курс по оцеляване в джунглата - тази лиана те спасявала от жажда, кората на това дърво се използва за боя и т.н. Nomad прилежно си води записки. Аз такива умения не мога да придобия дори животът ми да зависи от това и дори не опитвам да запомня. Дано някой да събере познанието, предавано устно от поколение на поколение, преди да е изчезнало. Както и езика. По бащина линия гидът е от Чиапас и разбира езика мам, от групата на езиците мая. Упражнява го с баба си, която не говори добре испански. Окуражава ни да се качим на голямата пирамида - най-високата в Мексико - , а после ни помага да слезем. Горе заварваме двойка поляци с дрон и двойка тежковъоръжени фотографи. Снимали маймуни. Как свалиха оборудването докато ние сваляхме себе си не ми стана много ясно, макар че го видях.
Колкото и да е отдалечен от утъпканите туристически пътеки - с таскито са ни необходими около 3ч в посока - , Калакмул вече е посещаван от българин. Това според блога на expert vagabond. Точно тук да срещне български пътешественик и то такъв, който прекарва по 8 месеца в годината в дадена страна.
И двамата сме много доволни от прекарания ден. Разхождаме се из градчето, което на места не изглежда чак толкова зле, вечеряме в хотела и се отправяме към смрадливата автогара. Предстои ни нощен преход до Паленке.
















Гледката от най-високата пирамида в Мексико:




Поминък на местните е извличането на мед:

Гидът ни Samuel:

Разходи:
- закуска 210 $
- вход за Calakmul - общо 440 $
- билети за аввтобуса за Palenque - 530 $
- такси до Calakmul - 1200 $
- бакшиш за гида - 300 $
- такси - 25 $

Mexico'2016: 11. Tulúm

3.04.2016

Дъждът обезмисля ставането рано и незаконното проникване в археологическия обект за снимки по време на изгрев. Сега целта е посещение на обекта с отварянето му, за да се избегнат тълпите с туристи, доколкото това е възможно. Трябва да чакаме да отворят с група нетърпеливи като мен. И съжалявам, че нямам храна у себе си, за да нахраня изненадващо появилия се симпатяга с големи топки, наричан тук pizote.



Следва бързо обхождане на града на маите или това, което е останало от него. Намирам всеки град на маите уникален, въпреки че целенасоченото им посещаване един след друг може да доведе до досада у повечето. Тулум е красив заради местоположението си на брега на Карибско море. Живописно зелено е. Малкият плаж в рамките на обекта е ... малък. Водата е по карибски синьо-зелена. Признавам, че е красиво, макар че не проявявам интерес към плажове и този е единственият в програмата и то по настояване на спътника. Желателно е да си с бански под дрехите. Място за преобличане няма. Тълпите вече прииждат.































Още една обиколка из руините. Освен туристи се срещат и игуани. " - Вие виждате игуана. А аз - пилешко, свинско и устата ми се пълни със слюнка". Местна екскурзоводка успява да скандализира групата американци и близкият представител на вида е огледан отново с интерес и донякъде погнуса.












На отбивката за резервата вече са се разположили представители на туристически услуги.  Да, може да се отиде до Sian Ka'an с/у 120 USD. При следващото идване. Сега продължаваме Четумал, на границата с Белиз. Матеев е в Салвадор и е много изкушаващо да се видим на по бира. Но дъждовният сезон настъпва и това ни пришпорва да приключваме бързо с Юкатан и да се отправяме на север. Сега правим голямо отклонение, за да посетим най-важната за нас забележителност Calakmul. Най-близкото населено място е Xpujil. Автобусът ни стоварва на най-невзрачната "автогара" в Мексико, на която сме били до момента - съвместява функциите на супермаркет и смрадлива тоалетна. Чак ти люти на очите. За чакащите автобус има няколко стола, нарeделни на входа. Вече е късно и колега-бакпакър се е опънал върху столовете. Ако не бяхме на изток, бих го определила мястото като дивия запад от уестърните. Спазаряваме такси за няколкото пресечки до хотела ни, който невписващо се в атмосферата изглежда много добре.  И кухнята е добра. На рецепцията си уговаряме такси за следващия ден.




Разходи:
вход за Тулум: 64$/човек
нощувка: Hotel Maya Balam, 590$, резервация през hoteles.com
вечеря: 300 $
такси: 20 $