Thursday, August 9, 2018

Colombia'2016: Popayán

13.05.2016г.

Времето ни притиска - имаме месец за Колумбия и Еквадор, което е крайно недостатъчно. Програмата се прави в движение и за да ни е по-спокойно, се отправяме първо към Еквадор, а в Колумбия ще се върнем накрая преди полета за Лима от Богота.
Първа спирка - Popayán, колониален град, недалече от границата с Еквадор. Автобусите вземат разстоянието от Богота до Попаян за 14ч. По разписание. Избрали сме нощен преход. Макар да имам на разположение 2 седалки, уви, не може да се спи. Налага се да съм в седнало положение, държейки се здраво, за да не изпадна. Шофьорите явно тренират за рали. Пътят е планински, с много завои. И в двете посоки има колони от тирове. При всяко рисково изпреварване стискам юмруци и се чудя дали ще доживея до края на пътуването. След 12ч сме в Попаян. Последните часове пътуваме по светло. Не спирам да се любувам на зеленината отвън. След месеците сред чукари в Мексико, Колумбия ми се струва неземен рай. Ядосвам се, че съм направила резервация и не съм предвидила напр. да останем за един ден във финка.
Белият град, както е известен Попаян ни посреща с красотата на колониалния си център. Резервирала съм хостел с немско име. На младини собственикът е работил в Швейцария и се научил на занаят. Предлага ни следващия път да сме му гости на половин цена като не минаваме през booking.com. Може би грешно си е направил сметката, защото е изненадан да ни види отново на връщане от Еквадор, но спазва уговорката си.
Обяд, разходка, снабдяване с карта на мобилен оператор, проучване за тур до Tierradentro.
Усеща се засиленото полицейско присъствие. Един им се вижда подозрителен и без много церемонии е обграден и обискиран.
По време на обяда пък един се пресяга и взема храна от чинията ми. То да беше нещо вкусно, бих го разбрала. Виждаме табели Popayan - UNESCO City of Gastronomy, но явно не сме правилното място, където да се храним.




























Разходи:
Нощувка: Hotel Krone: 114.000 COP
Автобус: компания Fronteras, 109 000 COP p.p.

No comments:

Post a Comment