Wednesday, June 7, 2017

Mexico'2016: 19. Monte Albán & Mitla

12.04.2016

От хотела са ни предложили организирани турове на прилична цена, на които се посещават 4-5 обекта на тур, но ние избираме да се придвиждаме самостоятелно.

Денят е посветен на обекти за колекционери на паметници на UNESCO и любители на археологията. И Монте Албан, и Митла са създадени от една от културите в Мезоамерика - сапотеки. Докато Монте Албан е политически център на империята на сапотеките, Митла е набедена за религиозен такъв. Макар и действащ град около за около 13 века, Монте Албан е бил изоставен преди пристигането на испанците, отново по неизвестни за нас причини. Митла е бил действащ при пристигането на испанците, но пък последните го разрушават. Т.е. за съвременния посетител и двата града са в руини.

Самите обекти отново ми напомнят, че археологията не е точна наука и макар основаващи се на намерени артефакти, в случая на Монте Албан и писмени, тяхното тълкувание и обличане в теории за бита и вярванията на предците зависи от въображението и сладкодумието на откривателите и техните последователи. Това противоречи на математическото ми мислене, затова и не се и опитвам да ги предавам.

За транспорт до Монте Албан използваме туристичеки бусчета (тръгват от хотел Rivera del Ángel, във високия сезон на всеки половин час; иначе Оахака - Монте Албан на всеки час от 8:30-15:30, обратно - на всеки час 12-17ч, цена 55$), а до Митла - редовен автобус, взет от оживен булевард (Periférico) на принципа "С питане и до Цариград се стига".

Monte Albán:












Най-голям интерес сред посетителите предизвикват т.нар. фигури на танцьорите (Los Danzantes), за които се предполага, че изобразяват кастрирани военнопленници:





Mitla:











Катедралата в Оахака:


Разходи:
- маршрутка до Монте Албан - 55$ двупосочно/човек
- вход за Монте Албан - 65$/човек
- автобус до Митла - 40$
- автобус до Оахака - 40$
- вход в Митла - 65$
- храна и напитки - 170$

No comments:

Post a Comment