Tuesday, June 20, 2017

Mexico'2016: 21. Cholula

14.04.2016

В туристическата информация на централния площад научаваме как да стигнем до La Feria и до Cholula. Ls Feria не събуди интерес - по описание е нещо като Пловдивския панаир. Пуебла толкова се е разрастнал, че Чолула се намира в покрайнините му и до там се стига с маршрутка.
Голямата пирамида в Чолула, вписана като най-голямата пирамида в света в рекордите на Гинес, всъщност е изкуствен хьлм или изкуствена планина. Това означава и името й на езика науатъл (Tlachihualtepetl). Обикновено испанците при колонизацията построяват храмове върху вече съществуващите такива на местното население, но в случая някои предполагат, че дори не са разбрали, че този хълм е изкуствен.
Билетът за вход трябва да се пази - проверяват го три пъти - в музея, за руините отвън и за входа към тунелите. В самите тунели, прокопани при археологическите разкопки, получавам клаустрофобия. Оставила съм nomad доста дълго да ме чака и затова не се изкачвам до католическата църква отгоре, за което сега съжалявам заради гледките.
На връщане към Пуебла попадаме в невероятно задръстване.
Рядко ям сладолед, но тук намирам за примамващ един, който изглежда като замразени плодове. След дълго избиране се  спирам на диня - дори има семки. Сиеста на включен вентилатор на тавана, което в последствие се оказва лоша идея и съм наказана с настинка.
Следва разходка из града - къде за снимки, къде да му се любувам - много ми допада.
На nomad градовете са му омръзнали и по негово настояване ще продължаваме към дивия северозапад.






























Разходи:
пране - 140$
транспорт - маршрутка - 0.75$ на човек в посока
вход  - 65$
нощувка - 2 бр, 765$ Hostal Santo Domingo
обяд - 70$
вечеря - 170$ за двамата

No comments:

Post a Comment