Friday, June 3, 2016

Cuba'2016: Baracoa - Santiago de Cuba - Trinidad

17.03.2016

Първоначалната идея за обиколка на Куба е била за връщане през нови места и избягване на повторенията. Но къде пътят не го позволява, къде няма транспорт - т.е. има, но само с камиони - къде е желанието отново да посетя Камагуей и Тринидад, че и Сантяго де Куба, защото ми се струва, че не съм ги видяла достатъчно и къде информацията от други пътешественици, че градовете от проекто-плана на пътуването не си заслужават особено води до решението за връщането по (почти) съшия път. Това води и до по-минорно настроение - пътуването из Куба наближава края си.
Разделяме се с домакините на касата. Те ще я затварят за ремонт. Досега са вложили около 10 000 CUC, за да я приспособят от обикновена къща в каса. Предстоящият ремонт е цел още една стая и тераса на покрива с гледка към морето и той е оценен на 3 000 CUC.
Първа задача на връшането е измъкването от Баракоа. Уговореното такси пристига навреме. Официалният туристически гид ни бил запазил първата седалка на античното превозно средство. Да, имаме гледка, но по време на пътя се опитвам да не се изсуля при шофьора. Той е мълчалив и едва към края на пътуването, чувайки ни да говорим с останалите туристи в таксито на испански, се осведомява колко сме платили за пътуването. Гидът му бил казал, че сме дали само 15 CUC, докато ние сме платили по 25 на човек, 5 от които - комисионна за гида. Последният, с набиващи се в погледа златни зъби, предвидливо е прибрал разписката при качването ни в колата и съответно нямаме доказателство за плащането черно на бяло. Историята ме връща в 90-те години в България...
В Сантяго де Куба отново системата на Виасул не работи и сме записани в тетрадка. Примирила съм се, че няма да посетя Камагуей отново и целта ни е Тринидад с нощния автобус. Трябва да се върнем малко преди тръгването на автобуса за билетите. Оставяме багажа мислейки на съхранение. Имаме няколко часа за разходка в града. Посещението на най-известната църква в Куба Nuestra Señora de la Caridad del Cobre остава за следващия път. Отказва ни главно цената  - моторното такси до там струва 12-15 CUC. Обядът в препоръчания в Lonely Planet паладар е пълно разочарование. Сервитьорката играе обидена, че заварва яденето в чиниите само разровено. Следва обиколка по интереси. Юри беше споменала, че туристите се делят на две групи - такива, които харесват Хавана и други, които ценят Сантяго повече. Ние явно сме от първата група.
В уречения час сме на автогарата, за да заварим и други изнервени пътници като нас. Някаква мацка се опитва да си издейства билет с оправданието, че ще си изтърве полета от Хавана. Успешно се качваме на автобуса. Гишето за съхранение на багаж обаче се оказва, че е за чекиране на багажа и той вече е натоварен на автобуса заедно с топлите ни дрехи. След тропическата жега в Сантяго следва мръзнене през цялата нощ до Тринидад.

Baracoa:


Позабравените улични телефони:

Гледки от терасата на касата:








Возилото и гледки по пътя:




В паладара в Сантяго де Куба:





Разходи:
- трансфер Баракоа - Сантяго де Куба - 25 CUC/човек
- автобус Сантяго де Куба - Тринидад - 33 CUC/човек
- обяд в Сантяго де Куба - 6 CUC/човек

No comments:

Post a Comment