Wednesday, July 2, 2014

Гватемала'2014: 2. Флорес & Яш'а

25.04.2014

Пристигаме рано сутринта във Флорес, вземаме такси до хотела, който беше намерил В. Стаите са с гледка към езерото.




По препоръка на собственичката избираме сутрешния трип до Тикал за следващия ден. Нe може да имам "празен" ден, харесвам си следобедна разходка до Yaxha със залез.
Прането за мен е наложително и намираме пералня. Отиваме до Санта Елена - до пазара и на.. мол. Все пак българи сме. Майтап си правя. Там има банкомат и супер.


(молът)

На пазара е мизерия. Контрастът с мола е огромен. Сдобивам се със сламена шапка:
Заради жегата вземаме тук-тук.

Църквата във Флорес:


Очаквахме да сме само двамата на тура до Я'ша. Собственикът на агенцията се казва Уилям, на испански го произнасят нещо като Гуилям. В групата са англичанка, двойка американци, немец и една мацка, която не питах за произхода, но не знам защо реших, че е израелтянка. Има гид на английски, Гуилям щеше да е с нас като гид на испански, но по пътя ни чува с В. да говорим с другите на английски и решава, че всички може да минем с общ гид - този на английски, носещ тениска с надпис "100% гватемалец". Междувременно ни е казал за група, тръгваща към Ел Мирадор на следващия ден и ни е дал време до края на тура в Яш'а да решим дали да се включим. Другите са много шумни - говорят си по двойки/тройки, В. е много впечатлен, когато, след като американецът е вметнал, че говори много силно, и то как!!!, аз потвърждавам и допълвам, че затова ги избягвам американците, че са ми шумни. Да, доста сконфузно се получи, но тишината след моята реплика трая ...2 минути. Междувременно англичанката си е разказала биографията, немецът и нарочената от мен за израелтянка са си споделили кой каквото има, Гуилям е говорил безброй пъти по телефона със заблудени туристи или помощници и в паузите с В., а на мен ми е бръмнала главата.
Разходката е приятна. Жегата попреминава. Яш'а е добър за запознване с архитектурата на град на маите. Гидът е приятен. Както и другите след това, ни осведомяват и за флората и фауната. Напр. това дърво го наричат "gringo" tree:


Инсталираме се да наблюдаваме залеза. С В. сме се подготвили с бира, но тя се е стоплила, отделно ни предупреждават да не бием на очи, защото консумацията на алкохол в парковете е забранена. Първи залез/изгрев в Гватемала. Красиво е. Може би и заради залеза се решаваме да се включим в трека до Ел Мирадор. На връщане следва малко реогранизация - отмяна на пътуването до Тикал, зареждане на батерии, стягане на багаж и малко време за сън...








Работното време на станалата ни любима кръчма във Флорес:


, макар че тази вечер изпробваме друга, предлагаща риба от езерото Петен Итца.



Другите причини, за да се реша за трека бяха:
- докато обикаляхме из Флорес, проверявахме офертите на агенциите - всички искаха по 440$, а Гуилям ни предложи да се включим за 270$. За сравнение - ако се договори директно с La Cooperative в Carmelita, цената е 200$.
- На В. много му се щеше да се включим, колкото и да повтаряше: "Ти решаваш...." 

---
2. ден пристигане във Флорес сутринта, настаняване в хотел. Следобед-привечер Yaxha със залез. Там разбрахме, че на следващия ден тръгва група към Ел Мирадор, трек за 5 дни и се записахме. Стягане на багаж, зареждане на батерии. Основният багаж се оставя във фирмата, идеята е да имаш само най-необходимото за трека с теб - бяха казали по една малка раница на гръб с 1 чифт резервни дрехи. Общо сън за мен - 2ч.
---

1 comment:

Childish said...

Хотелът:
http://youtu.be/FMeotCghtlo

Post a Comment