Sunday, September 15, 2013

Грузия+Армения'2013: 14.Ечмиадзин, Кхор Вирап & Новаранк

В 8:20 видях брошурата на хостела, с когото се придвижих до Ереван, с екскурзия за днес от 9 до обектите в заглавието. До 8:30 се чудих, след това помолих домакинята да им се обади, имаше места, взех такси и бях там. В групата сме аз, гъркиня, 3ма австрийци, 2ма от Хонк Конг, холандец и 4ма американци, от които единият с арменски корени, а друга, пребиваваща от 1г в Армения, преподавателка по английски. Екскурзовод пак е Арпине, от предния ден. Днес е празник в Армения, Ден на кръста, и църквите в Армения са пълни. Продължаме с вицовете и легендите. Интересно, че както и вчера, няма нови вицове за мен, всичките съм ги чувала в България.
Църква на Хрипсиме:



Според легендата Хриспиме била много красива монахиня. Римският император Диоклециан се влюбил в нея искал да се ожени за нея. Тя не можела да се омъжи за неверник и избягва в Армения. Там обаче я вижда арменския цар Трдат, също й предлага брак, тя отново не е съгласна, защото и този цар е неверник. Както разбираме, на арменец и в днешно време не може да отказваш, той я убива, според някои източници избива всичките (мисля, че бяха 32) монахини, според други 'само' 3.
Църква на Гаяне: друга от монахите от горната история, тя е била измъчвана преди да бъде убита. Явно царят се е вбесил да му отказват:



Ечмиадзин:





Службата започва в 11ч. Арменската църква в апостолска, за разлика от православната църква, според която Исус е и човек, и Бог, арменската църква признава само Божествената природа на Исус. За разлика от нас, арменците се кръстят отляво надясно.
Кхор Вирап:







Това изображение е иконата на Армения. Но определено Армения е по-добре да се посещава през май-юни, когато всичко би трябвало да е зелено. Сега през септември, за разлика от Грузия, тук е жълто, изгоряло и Арарат е в мараня, ако изобщо може да се види... Изобщо Армения ми се вижда пустинна и чукареста.

Следва обяд в семейството на художници, мъжът е и скулптор. Не знам как рисува жената, но готви мноооого вкусно:



Новаранк:









Стълбището за втория етаж на църквата е много тясно, няма парапет. Почти всички от групата са се качили и са слезли успешно. Аз умувам. Качването лесно, ама слизането? Баща с детето на раменете си тръгва да се качва. Не е първият, преди това и друг се качи. По средата загуби равновесие и с детето полетяха назад. Детето падна и се удари, бащата също, но после се завъртя и падна още веднъж върху детето. Гъркинята се оказа лекарка. Прегледа го и според нея детето няма сериозни наранявания. Но беше като във филм на ужасите.
Точно тогава чувам коментари на български. Трима мъже. Обадих им се. Все пак не съм говорила на български от ... миналата седмица. Работят в Армения.
Утре е почивен ден в Армения. Ходят на гробището. Всичко ще е затворено.

1 comment:

Childish said...

Стар евреин умира. С пресипнал глас пита:
- Жена ми тук ли е?
- Да, скъпи.
- Децата тук ли са?
- Да, тате.
- А внуците тук ли са?
- Да, дядо!
- Тогава защо в кухнята свети?
(Това беше единият виц, разказан във варианта "Умира стар арменец...:

Post a Comment