Tuesday, September 17, 2013

Грузия+Армения'2013: 16.Звартноц - Гехард - Гарни

За днес планът е първо да посетя катедралата в Звартноц и след това да отида до Гарни и Гехард. Руините на Звартноц се намира в Ечмиадзин. Малко е объркващо когато питаш местните, защото летището е в Звартноц и те обикновено те пращат там. То Ечмиадзин пак е по пътя на летището. (За да се придвижите, първо отидете до автогара Kilikia (като бирата) и от там вземете рейс 111 или маршрутка напр. 203 и помолете шофьорът да ви остави в Звартноц катедрала/музей/руини - може да се наложи да употребите и трите думи, за да се разберете. Цени: всички маршрутки и рейсове в града струват 100 драма, извънградките до Ечмиадзин или до Гарни са по 250 драма. Вход 700 драми и 1000 драма за фотоапарат). То Звартноц е по-добре да се съчетае с другите обекти в Ечмиадзин, но незнайно защо не го бяха вкючили в екскурзията, на която ходих, та се наложи сама да се замъкна до там. Отново не успявам да постигна снимка като на картичките с Арарат на заден план.







Според археолозите така е изглеждала катедралата, която би трябвало да оцелее до Второто пришествие:
 Тук ако много, ама много се вгледате, може да видите Арарат:
Обратно до Ереван и с друг рейс (номер 5) прекосявам града, за да отида до атогарата до изложбената зала на Мерцедец Бенц, за да взема маршрутката за Гардни. Слизам в Гохт (Goght, след Гарни) и от там с такси до Гехард (1000 драми). Мислех, че шофьорът ще ме чака и ще ме върне обратно, но той ми записва номера си и отпрашва.
Гехард:










А на това клето животно му видяха сметката. Видях един да полива плочата под него с вода и мислех, че му дава да пие, а то било, за да я измие, преди да го заколи. Ужасно беше.
Пред манастира видяхх такси и го взех до Гарни (Вход 1000 драма)
Гарни:




Тук чух нещо да шава и много бързо се върнах на павираната пътека...

Ереван:
Това е първата църква, която ми се изпречи на пътя в Ереван, досега ня бях виждала:
Яли сте такъв сладолед?:
 А такава бира пили ли сте? Отгоре пише, че алкохолът вреди на здравето. Хм, а аз си мислех, че една бира на ден е полезно....

И накрая: открийте десетте разлики:



No comments:

Post a Comment