Monday, September 9, 2013

Грузия+Армения'2013: 8.Ушгули

Трябваше да отида до Ушгули, за да срешна друг българин. Но в хронологичен ред:
В 8 съм на линия за маршрутката за Ушгули. След около половин час сме се събрали 10 души и потегляме/ Пътят е без настилка. Вали. По едно време става ясно, че ще затънем. Шофьорът даде назад и ни накара всички да седнем в задната част на маршрутката. Продължаваме. Пътят си е доста екстремен. Има закъсала маршрутка. Срещаме и валяци, багери и др. подобна техника. Пак има строй се, преброй се. В групата сме: 2ма израелци, 3ма поляци, 2ма германци, 1 австрийка, аз и българин, чиито родители са емигрирали в САЩ когато той е бил на 7, а скоро са се преместили във Виена. Много приятен пич. И говори български като роден. Пристигаме след около 2 часа и половина. Шофьорът ни отпуска само 3 часа за разходка, защото времето не го бива, пътят още по-малко и не иска да рискува да останем на пътя.
Хубаво е в Ушгули. Но е къде кално, къде има кравешки изпражнения. От ниската облачност не се вижда планината изцяло. Но въпреки всичко си заслужава посещението. В кафенето заварвам група поляци. Пият си чая с водка. Една, две или три чаши. И чак това се запътват към планината. На вечеря разбирам, че най-вероятно са пили чача. Чай с водка е по-евтино от кафе с хачапури. Бях попитала единия от групата защо има толкова поляци в Грузия. "Нас ни търси в планината. Където и да отидеш, в която и да е планина, има поне един поляк." В последните години течали реклами на Грузия в Полша. И пътникопотокът се увеличавал. А грузинците обичали поляците първо, защото си приличали (?! аз недоумявам) и второ - заради подкрепата на Грузия от страна на Полша във войната за Южна Осетия. 











Прибирането е още по-бързо. С разстоянието до Местия се справяме за 2ч и 10 минути. Дори изпреварваме джипове.
Реших, че днес ще е последният ден, в който мога да пробвам домашна грузинска храна. Утре пътувам обратно за Тбилиси. Исках да мина през Ваджия, но хотелите в Акхалтсикхе са непоносимо скъпи.
Към храната вървеше и чаша ча-ча. Не можеш да откажеш на грузинец щом се отнася до храна и напитки.  Говорим си с двойката германци, които днес не успяха да дойдат с мен до Ушгули. Намират се и приятни германци.
Утре - ранно ставане. Маршрутката е в 6. И по план пътува 10-12ч до Тбилиси.

No comments:

Post a Comment