Monday, September 16, 2013

Грузия+Армения'2013: 15.Из Ереван

Днес имам лежерен ден. Целта е първо да науча къде живея, защото досега се придвижвах с такси, и второ, да разгледам града без елемент на спешност. То няма и за какво да бързам, всичко е затворено. След закуска излизам с картата. Къде я следвам, къде не. Улиците са празни. Постепенно става много горещо, според мен повече от обещаните 32 градуса. Пътят до вкъщи е научен. Сиеста. Отново разходка привечер. Друга история. Приятно. Хора по улиците. Изкачвам се до тукашния Паметник на свободата. Още няма двойки по каскадата, която от няколко години е станало място за влюбените. Преди това не е било прието, а и по някое време през социализма сигурно и забранено да демонсрираш близост на публично място. Следвам тълпата. Имам чувството, че цялото население на града е излязло навън. Ереван е много приятно място за разходли. Има пешеходни зони, градинки, тротоари и светофари. Съвсем различно от Тбилиси, където шофьорът е господар.









 Искали да отварят МакДоналдс в Ереван. Тогава местните жени и котки щели да станат като статуите на Ботеро.


Тези фонтани представят 15те съветски републики. Армения два пъти е искала финансиране от Русия и руснаците са отказвали. При третия опит арменците обещали, че фонтанът на Русия ще заема централно място и този път получили парите. Но накрая пак изиграли руснаците, това е арменският фонтан (цитирам арменка, надявам се правилно. Изобщо повечето разкази са как това са избегнали, как онова - с хитрост) :



Шахматът е националният спорт в Армения:

Вечер девойките и младежите се обличали в най-хубавите си дрехи и обикаляли около операта. Ако и на втората обиколка се усмихвали един на друг, се запозванали:








На героите от този филм има паметник, който днес не успях да намеря, но се надявам през следващите дни да се справя по-добре:
http://youtu.be/mrW28WHQ1uI

No comments:

Post a Comment